Clicky

Az elismert magyar zeneszerző, Szőnyi Erzsébet – Kodály Zoltán tanítványa – az Egri & Pertis duónak komponálta „Jeruzsálemi képek” című négytételes szvitjét két zongorára. Számos koncertelőadás után a művet szerzői életmű-CD-n  is megörökítették 2004-ben, melyet a zeneszerző 80. születésnapjának alkalmából jelentetett meg a Hungaroton.

Pertis: Családi zene

A 2007-ben elhúnyt zeneszerző Pertis Jenő, Pertis Attila édesapja, több darabot is komponált az Egri & Pertis Duónak. Ezekből kettő, a „Négy etűd” és a „Családi Zene No.4 – Három misztikus etűd”  a "Családi zene" című szerzői CD-n is meg lett örökítve, amely a Hungaroton gondozásában jelent meg 2006-ban.

Schubert késői művei

Schubert késői négykezes zongoraművei 1826-1828-ból származnak. Ezek többnyire terjedelmes és igényes művek, melyekkel Schubert külföldön is ismertséget szeretett volna szerezni. Az egyik leghíresebb az f-moll Fantázia (D 940), melyből egy terjedelmes első változat is fennmaradt. Ez jelentős eltéréseket mutat a végleges változattól, és most először vált hozzáférhetővé a Bärenreiter kiadó...

Liszt: Magyar rapszódiák

Az Egri & Pertis Duó a harmadik Liszt CD-jét a hat Magyar rapszódiának szentelte, melyeket a szerző maga dolgozott át, illetve komponált újra négykezesre. Erről az alkotói folyamatról Eckhardt Mária Liszt-kutató írt nagyon izgalmas tanulmányt, amely megtalálható a CD-t kísérő ismertető füzetben.

Massenet és Franck

Zenei különlegességek egy hangszer különlegességen, van ennél izgalmasabb kombináció? Az operaszerzőként beskatulyázott komponista, Jules Massenet számos művel gazdagította a négykezes zongorairodalmat. César Francktól is meglepő dolgokat lehet hallani: többek között az 1. duót, amely egy nagyszabású fantázia az angol „God Save the King” himnusz témájára.

Grieg: Norvég dallamok

Ismert és kevésbé ismert darabok Griegtől a Pleyel duplazongorán: a Norvég táncok mellett felcsendül az Északi dallamok, a Keringő-szeszélyek, az Ónorvég románc variációkkal, a Két szimfonikus darab, valamint a "Norvég esküvői menet elhaladóban".

DVD – élő felvétel

A Gödöllői Királyi Kastélyban tartott koncert élő felvétele a Pleyel Duplazongorával. A "Double Grand Series" CD-sorozatot követően most már nemcsak hallani, hanem látni is lehet a hangszerkülönlegességet, melynek gyönyörű hangjához a kastély remek akusztikája társul. A felvételen Dohnányi, Mendelssohn, Brahms, Pleyel, Saint-Saens, Debussy és Chasins művei csendülnek fel.

Mendelssohn: Szentivánéji álom

Ennek a Mendelssohn CD-nek egyik csúcspontja a Szentivánéji álom szerzői négykezes verziójának első felvétele. Ezen kívül is vannak meglepetések, mint a D-dúr szonáta két zongorára és a g-moll szonáta, melyeket Mendelssohn még gyerekként komponált.

Dohnányi Ernő és Bartók Béla

Dohnányi Ernő és Bartók Béla – egy barátság amely az eltérő zenei irányultságukat is áthidalta. A korongon az Egri & Pertis Duó Bartók Csodálatos mandarinjának eredeti kétzongorás változatát állítja szembe Dohnányi - szintén két zongorára írt - Keringő-szvitjével.

A CD programjának középpontjában Brahms áll, akit két zenész társa kíséri, akiknek barátsága nagy hatással volt Brahms életútjára és pályájára: Robert Schumann és Josef Joachim.  16 Ländlerének Brahms által átdolgozott négykezes verzióján keresztül még Franz Schubert is megjelenik a CD-n, akit a német romantikus iskola egyik szellemi atyjának tartott.

Nächste Seite »

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this